malmo04

Den 15 maj 1958 invigdes Malmö Stadion med sina 31 000 åskådarplatser. I invigningstalet omnämndes Stadion som ”…den ojämförligt största arenan och också den vackraste i denna del av landet”. MAIs internationella tävlingar förlades till Stadion från Idrottsplatsen (IP).

Malmö Stadion är ett av de starkaste resultaten för den dominerande idrottssatsningen vad gäller anläggandet av idrottsanläggningar, som inföll under 1950-talet. Den ritades av arkitekterna Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson och sågs som ett uttryck för elittänkande inom idrotten, då arenan avskiljde de aktiva från publiken på ett helt nytt sätt. Närheten mellan idrottsmännen och publiken, som hade funnits på Malmö IP och som speglade den folkrörelse som idrotten kom att utvecklas till under tidigt 1900-tal fanns inte vid den nya tidens idrottsarenor. Samma arkitekter ritade även Nya Ullevi i Göteborg.

Sedan invigningen 1958 har Stadion varit scen för många historiska idrottsögonblick, framförallt Sergey Bubkas världsrekord på 6.10 meter i stavhopp 1991. Men det var även på Malmö Stadion som Carl Lewis 1983 gjorde sin första tävling på europeisk mark någonsin, bara en vecka innan det första världsmästerskapet i friidrott hölls i Helsingfors där Lewis vann tre guld. Stadion har också gästats av stjärnor som Florence Griffith-Joyner och Edwin Moses samt även varit scen för musikartister som t.ex. Iron Maiden och Rod Stewart.

Malmö Stadion har också varit värd för flera landskamper, bland de finns landskampen 1978 mellan Sverige, Schweiz och Frankrike där Frankrike segrade och den mycket uppmärksammade uttagningslandskampen till europamästerskapen i Belgrad 1962 mellan nationerna Öst- och Västtyskland.

Arenans publikrekord är 30 953 åskådare när Argentina mötte Västtyskland i Världsmästerskapet i fotboll 1958.

 

Första världsrekordet på Malmö stadion av stavhopparen Sergey Bubka.

Pelé spelar för Brasilien på Malmö Stadion i en uppvisningsmatch mot Malmö FF 1960 .