Asafa Powell till Malmö Games

Den tidigare världsrekordhållaren och en av de bästa sprintarna genom tiderna, Asafa Powell från Jamaica, kommer till Malmö Arena den 25 februari för att springa 60 meter mot övriga världseliten! Asafa är en av de mest meriterade löparna i världen och är flerfaldig VM-medaljör och Olympisk mästare. Han har även sprungit 100 meter under 10 sekunder fler gånger än någon annan – hela 84 stycken!

Asafa gjorde nyligen årsdebut på 60 meter i Boston 7/2 och blev tvåa på fina 6,52.

– Jag har bara sprungit med spikskor i 2 veckor så jag är mycket nöjd med debuten, säger Asafa. Det kommer att gå fortare i mina övriga två planerade tävlingar, där Malmö blir den sista.

Powell blev även avstängd för doping 2013 men den avstängningen har varit mycket kontroversiell. Tävlingsdirektören Rajne Söderberg säger:

– Asafa Powells fall känns väldigt speciellt. Han fick i sig någonting via ett kosttillskott, som inte var deklarerat på innehållsförteckningen. Och det handlar om ett preparat som är godkänt på träning men inte på tävling.

Söderberg är också kritisk till att Powell först blev avstängd i 18 månader men som senare förkortades efter överklagan till sportdomstolen CAS.

– Jag tycker att han blev illa behandlad, sett till hur andra blivit bestraffade i liknande fall. Men jag är glad att han tog sig igenom det här och vi stödjer gärna hans comeback.

Efter avstängningen blev han även tvungen att byta coach och han tränas nu av sin äldre bror, Donovan Powell. Även han en meriterad sprinter med personbästa på 100 meter på 10.07 och 60 meter 6.51. Asafas mål är nu att springa fortare än någonsin och ta guld på VM i Peking senare i år.

– Ingenting är omöjligt. Vid 32 års ålder vet man hur man lägger ihop alla bitarna. Asafa jobbar verkligen på att nå de 9.72 som han sprang på för några år sedan. Personligen tror jag att han kan göra det om han koncentrerar sig och får vara frisk, säger Donovan.

På Malmö Games får han hårt motstånd i bl.a. världsettan Kim Collins och regerande världsmästaren på 60 meter, Richard Kilty.